Prażonki  (pieczonki, duszonki) to potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa. Sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę i duszonych w żeliwnym kotle ze smalcemcebuląkiełbasąboczkiem, ew. burakami i marchwią, przykrywane liściem kapusty lub ew. papierem śniadaniowym, które to następnie dociska się ściśle i szczelnie pokrywką dokręcaną na śrubę. Doprawiane odpowiednio solą i pieprzem. Podawane zwykle z kefirem i mizerią. Inne nazwy to pieczonki, duszonki, duszaki, prażynki, duszone, maścipula, dymfoki, prażuchy. Rodzaj zwany dymfokami składa się z ziemniaków, kiełbasy, boczku i białej kapusty z dodatkiem pieprzu i soli.

Klasycznie przygotowywane na ognisku w żeliwnym kociołku (z dokręcaną pokrywką).

Znacie tę potrawę? My znamy i uwielbiamy. Dlatego jak co roku bawiliśmy się przy ognisku i kultywowaliśmy tę regionalną tradycję.