W dniach 20.03. – 3.04. w naszej szkole szkolny wolontariat pod opieką p. Anny Maciaszek i p. Bożeny Malisz zorganizował „Kiermasz ciast”. Kilka dni z rzędu mogliśmy próbować domowych wypieków uczniów i ich rodziców. Zebrane pieniądze przeznaczone będą na wielkanocne warsztaty z wychowankami Ośrodka Usług Opiekuńczo- Wychowawczych w Zawierciu, na spotkania z przedszkolakami oraz na dalszą działalność wolontariatu.
Podczas kiermaszu klasy zebrały następujące kwoty:
Klasa Ia KG- 90 zł 60 gr
Klasa Ib KG- 106 zł 63 gr
Klasa II KG- 99 zł
Klasa III KG- 128 zł 72 gr
Klasa I KLO- 80 zł 69 gr
Klasa II KLO- 169 zł 40 gr
Klasa III KLO- 76 zł 40 gr
Dziękujemy wszystkim za okazane serce i za to, że możemy zawsze liczyć na Waszą pomoc.
A oto przepis na sernik „Babci Reginy”, który zrobił furrorę i zniknął dosłownie w mgnieniu oka ze stoiska
Ciasto:
Masło- 1,5 paczki, mąka pszenna- 3 szklanki, jajka- 3 sztuki, cukier- 1,5 szklanki, kakao- 3 łyżki, proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
Masa serowa:
1,5 kg białego sera (skręcić w maszynce), jajka- 7 sztuk, cukier- 1,5 szklanki, budyń- 2 opakowania, masło- 1,5 paczki
Ubić jajka z cukrem i masłem. Dodać skręcony ser i ponownie wymieszać.
Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części, owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Jedną z części ciasta zetrzeć na tarce i wyłożyć na posmarowaną masłem blachę. Ułożyć warstwę wyrobionej masy serowej. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce i wyłożyć na wierzch sernika. Piec około 60 minut w temperaturze 180˚C.